joi, 16 mai 2013

FRANŢA: Întoarcerea clericilor



                                                                                                        Patrick Chappatte


Pe data de 23 aprilie, Franţa a devenit al nouălea stat european care a extins căsătoria şi adopţia asupra cuplurilor de homosexuali. Dar, contrar situaţiei din alte ţări, această măsură luată în numele egalităţii a provocat ostilitatea înverşunată, ba chiar violentă a unei părţi a opiniei publice. O moştenire a legăturii francezilor cu religia.
De fapt, a vrut să-i împace pe francezi unii cu alţii: cel puţin aşa a promis François Hollande în campania electorală. În realitate, încă din primul an de mandat, el şi-a învrăjbit şi întărâtat din nou concetăţenii prin proiectul de lege căsătorie pentru toţi – situaţie pe care istoricul Emile Poulat a denumit-o “războiul celor două Franţe”.
Conflictul dintre cei care justifică “laicitatea” în numele “progresului” şi al“modernităţii” şi ceilalţi, care nu văd în ea decât un atac asupra ordinii sociale organice, date de la Dumnezeu, a început să mocnească din momentul în care Franţa, “cea mai bătrână fiică a Bisericii”, a separat Biserica mai întâi de şcoală (1882), apoi de stat (1905).
Deşi cele “două Franţe” au trecut prin multiple transformări, conflictul care scindează societatea e oricând gata să izbucnească – aşa cum s-a întâmplat recent, cu ocazia proiectului de lege privind căsătoria între persoane de acelaşi sex. […]

O rezistenţă acerbă

De când guvernul de stânga sub conducerea premierului Jean-Marc Ayrault a prezentat proiectul de lege menit să confere cuplurilor de homosexuali dreptul de a se căsători şi de a adopta copii, liniştea naţiunii a fost din nou tulburată. […] Apărătorii familiei tradiţionale au strâns rândurile nu numai la Paris, ci în toată ţara. “Un tată şi o mamă: nu există nimic mai bun pentru un copil”, se poate citi pe pancartele lor.
La această mişcare de protest s-au raliat şi cetăţeni care nu merg la biserică. Dar Biserica Catolică şi vasta ei reţea ramificată în şcoli, comunităţi şi asociaţii au susţinut activ protestele. De asemenea, cei mai înalţi reprezentanţi ai islamului şi ai iudaismului din Franţa s-au declarat în unanimitate contra căsătoriilor între homosexuali. Rezistenţa la acest proiect de lege a atras, în plus, o generaţie de tineri francezi care nu s-au remarcat până acum prin angajare politică sau religioasă.
Pe opozanţi îi uneşte îngrijorarea că, relativizând căsătoria tradiţională şi familia, stânga laică abandonează un principiu al societăţii creştine occidentale. Aceste temeri şi-au găsit confirmarea atunci când ministrul justiţiei, Christiane Taubira, a promis o “nouă civilizaţie”, care va începe odată cu proiectul “căsătorie pentru toţi”.
Mai multe pe...


Trimiteți un comentariu